Dit moet je weten
Dit moet je weten
Op verschillende momenten informeren we je over je nieuwe pensioen, zoals de nieuwste videoboodschap van Suzanne van Kooten en Hans Veltman. Verder zullen we je met (korte) updates in de Life & Pension op de hoogte houden. En op 19 november 2024 wordt weer een webinar georganiseerd. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging.
Als er iets is waarbij je zelf actie moet ondernemen, dan krijg je een e-mail of persoonlijke brief van ons of TNO (of andere werkgever die aangesloten is bij Pensioenfonds TNO). Dat is belangrijk om te weten.
Moet je actie ondernemen in verband met het nieuwe pensioenstelsel? Dan ontvang je van ons of je werkgever een e-mail of brief.
Dit kun je de komende jaren verwachten
De regels van pensioen gaan veranderen, omdat we willen dat iedereen ook in de toekomst pensioen kan krijgen. Dat hebben we met z'n allen afgesproken; daarvoor is de Wet toekomst pensioenen aangenomen. Onderaan lees je meer over het waarom van deze verandering.
Nu de wet er is, werkt Pensioenfonds TNO de nieuwe regels uit. Mede op basis van de resultaten en de wensen van de sociale partners wordt de nieuwe pensioenregeling ook verder vormgegeven. Via deze site houden we je daarvan op de hoogte.
Je zult de komende jaren dus steeds meer horen over de nieuwe pensioenregeling van Pensioenfonds TNO. Stap voor stap wordt alles concreter. Dat betekent dat we je ook steeds meer kunnen vertellen over de nieuwe pensioenregeling. Eerst op hoofdlijnen en later meer in detail.
De Ondernemingsraad en de werkgever TNO hebben dit jaar in mei en juni informatiesessies gehouden over de stand van zaken.
Nadat alles tot in de puntjes is berekend en uitgewerkt maken we voor iedereen een berekening op maat. Ook laten we vlak voor de overgang de verschillen zien. Je krijgt dan een beeld wat je te bereiken pensioen is op basis van de oude en de nieuwe regeling. Op die manier wordt het steeds concreter.
De daadwerkelijke ingang van de nieuwe pensioenregeling is uiterlijk 1 januari 2028. Ons streven is om in 2026 (1 juli) de nieuwe regeling definitief in te laten gaan. Deze datum is met name afhankelijk van de goedkeuring van de plannen van Pensioenfonds TNO door De Nederlandsche Bank. Ook de Autoriteit Financiële Markten speelt in dit traject een belangrijke rol. Zij moeten het communicatieplan dat specifiek voor dit traject wordt opgezet goedkeuren.
Wie doet wat bij Pensioenfonds TNO?
Vanuit de wet zijn de kaders gezet. Wij mogen het nu verder gaan invullen. Het bestuur heeft hiervoor met het bestuursbureau in aanloop naar de ingangsdatum van de nieuwe wet al een route voor implementatie en een projectplan voorbereid. Belangrijkste punt daarin is dat er gekeken wordt naar een goede overgangsregeling, zodat iedereen evenredig voordeel geniet van de nieuwe mogelijkheden.
De werkgever en de ondernemingsraad van TNO zijn de sociale partners. Zij nemen de beslissingen over de inhoud van de nieuwe pensioenregeling en kiezen welke van de 2 regelingen het wordt: de solidaire of flexibele pensioenovereenkomst. Pensioen is immers een onderdeel van je arbeidsvoorwaarden.
De vereniging van pensioengerechtigden, eTNOs, wordt geïnformeerd en heeft hoorrecht. Het Verantwoordingsorgaan en het Bestuur hebben een adviserende rol.
Het bestuur van Pensioenfonds TNO bereidt alles voor. Zo wordt op dit moment gekeken hoe het nieuwe pensioenstelsel concreet voor alle deelnemers uitpakt. Berekeningen moeten aantonen dat de gemaakte keuzes evenwichtig zijn en dat het bestuur goed kan onderbouwen waarom die keuzes zijn gemaakt en waarom eventuele andere alternatieven niet worden toegepast.
Naast alle werkzaamheden die door het bestuur van het Pensioenfonds worden gedaan, zal onze pensioenuitvoerder de nieuwe pensioenregeling ook moeten implementeren in het (nieuwe) administratiesysteem.
De komende jaren ga je hier dus nog veel over horen.
Invloed uitoefenen
Als deelnemer en pensioengerechtigde zijn er dus ook verschillende manier om direct of indirect invloed uit te oefenen. Ben je werknemer van een van de aangesloten ondernemingen (niet zijnde TNO), dan kun je via je werkgever indirect invloed uitoefenen op de transitie.
Waarom een nieuw stelsel?
De regels van pensioen gaan veranderen, omdat we willen dat iedereen ook in de toekomst pensioen kan krijgen.
Het huidige stelsel is kwetsbaar. We worden steeds ouder en de beleggingsopbrengsten zijn onzeker. Daarnaast is er de veranderende arbeidsmarkt. Jongeren betalen nu over algemeen nog te veel voor het pensioen dat ze later ontvangen en ouderen te weinig. Dat is geen probleem als je je hele leven bij één pensioenfonds pensioen opbouwt. Het is wel een probleem als werknemers op latere leeftijd voor zichzelf beginnen en weggaan bij een pensioenfonds. Zij krijgen dan later minder pensioen dan waarvoor zij met hun werkgever betaald hebben.
Overall kun je eigenlijk vooral merken dat het huidige stelsel met de huidige regelgeving slecht werkt bij een lage rente.
In het nieuwe pensioenstelsel zorgen de nieuwe regels ervoor dat pensioen eerder omhooggaat als het economisch goed gaat. Het gaat ook eerder omlaag als het economisch slechter gaat. Je pensioen beweegt dus mee met de economie. Ook wordt in het nieuwe stelsel pensioen eerlijker: jong en oud krijgen het pensioen waarvoor ze (samen met hun werkgever) betalen.